Picolino's
Hoe Begon Het
De voortekenen waren duidelijk, muziek zat er al vroeg in. Picolino leden van het eerste uur waren Janek Bukowski, Pietje Nijsten, Rinus Wiesman, Daan Smit, Herman Kolker, Jopie de Haan, Paul Frissen. Zoals bij vele musici die speelden in Limburgse top 40 en dansorkesten werd de muzikale bodem gelegd in de vele harmonie en fanfare orkesten.
Bij de Picolino's was dit niet veel anders. Een paar voorbeelden: Janek Bukowski, bugel, Paul Frissen bugel harmonie st.Cecilia Hoensbroek, Herman Kolker, drums vereniging Nieuw Lotbroek, Daan Smit, tuba fanfare Hubertus Passart Hoensbroek en later Men van Kan klarinet Emma staatsmijnen korps Hoensbroek. Er was niets mis me om te spelen bij deze muziekverenigingen, integendeel, je kreeg er een prima muziekopleiding in een tijd dat dit de enigste mogelijkheid was. Muziekscholen waren er weinig en voor de meeste niet te betalen. Bedenk we spreken over de jaren 50!!
 
In dezelfde jaren 50 gebeurde er iets bijzonders,  een ommekeer in de muziek. Uit Amerika waaide het fenomeen "Rock and Roll" over. Niet alleen de ritmes waren totaal anders maar ook de instrumenten waar deze nieuwe trend mee gespeeld werd. Was de traditionele instrument bezetting  in de orkesten die de danszalen bevolkten tot dusverre voornamelijk piano, accordeon contrabas, drums en blaasinstrumenten, bij de nieuwe lichting was dit voornamelijk de electrische gitaar, bas gitaar en drums met soms een aanvulling op de achtergrond van piano of orgel.
Voor de traditionele dansmuziek betekende dit dat ook hierin de gitaar een meer dominante plaats kreeg, ook stijlen als rumba cha cha, tango, foxtrot en vele andere kregen een nieuw "jasje" en klonken daardoor nieuw en opwindend.
De eerste Picolino's waren knapen van ongeveer 13 pakweg 14 jaar die deze moderne trend wel zagen zitten.

Je moest natuurlijk wel dat nieuwe instrument, de electrische gitaar, eerst leren bespelen. Zoals gezegd was de muzikale basis reeds gelegd bij de harmonie of fanfare. Je kunt ook wel zeggen dat het succes wat later zou volgen  op al die bekende Limburgse danszalen  zeker ook het gevolg was van diezelfde muzikale opleiding waardoor instrumenten als trompet, klarinet, saxophoon, accordeon en dwarsfluit. Allerlei stijlen en dansen kon er gespeeld worden, bijna iedere avond en wens kon worden ingevuld!

 

Op onderstaande foto uit 1959: van links naar rechts: Daan Smit (14 jaar, gitaar), gebroeders Korver (sax en trompet), Paul Frissen (drums, 13 jaar). accordeon Piet ???, Herman Kölker (14 jaar, gitaar)

  
Op onderstaande foto uit 1959: van links naar rechts: Piet Nijsten (drums), Joop de Haan (trompet) Janek Bowkofski (accordeon) , ??? ( gitaar)

Dancing Bus, Prins Hendriklaan Brunssum,1965. Van links naar rechts: Daan Smit, Janek Bukowski, Herman Kolker, Jopie de Haan, Paul Frissen. Voor de liefhebber: sologitaar Hofner met Vox AC30 en Copicat bandecho, Orgel Philips Philicorda, ritmegitaar Hofner met Vox AC30, basgitaar met Dynacord Bassking versterker, Ludwig drums met Zjild Zjann bekkens, Schaller zangboxen, Dynacvord zangversterker, Dynacord S65 bandecho, Sennheizer 421 en Shure 545 zangmicro's. In die tijd bestond er practisch geen kleurfoto's, die werden bij de fotograaf met waterverf ingekleurd !!!

Van de tuba naar de gitaar, een hele stap! maar het stond natuurlijk wel heel stoer met zo'n gitaar!  Een kwestie van oefenen, Daan Smit▼

 
 

     Paul Frissen 13 jaar!

Daan Smit en Paul Frissen

 

Daan Smit en Rinus Wischman